Mijn favorieten

Energielabel

Iets wat nog niet algemeen bekend is: vanaf 1 januari 2008 al moesten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de muren, de ramen en het dak. Het maakt ook duidelijk hoe (on)zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Het energielabel is bedoeld om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen voor hun woning.

­

­

­

Energielabel vanaf 2015

­

­

Per 1 januari 2015 verandert er van alles aan het energielabel. Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen dan een voorlopig energielabel toegestuurd. Dat label is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het is goedkoop (waarschijnlijk enkele tientjes) en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel. Bij verkoop of verhuur moet een woning een definitief energielabel hebben. Dit zal vanaf 2015 gehandhaafd worden.

Als u al een Energielabel-certificaat of EPA-maatwerkadvies heeft van een gecertificeerd adviseur, dan staat dit geregistreerd in een officieel register van de overheid en geldt als definitief energielabel, mits het niet ouder is dan 10 jaar.

­

­

Begin 2015 zullen meer details over de vernieuwing bekend worden. U vindt de meest recente stand van zaken op: rvo.nl. Daar vindt u ook een module om het voorlopige of officieel geregistreerde energielabel van elke woning in Nederland checken.

­

Om visueel weer te geven hoe processen lopen, heeft het ministerie infographics laten maken­. Onderstaande links naar infographics zijn interessant voor (klanten van) makelaars:

­

­

 1. - Hoe komt u aan een Energielabel voor uw woning?
 2. - Wat is een Energielabel voor woningen?
 3. - Hoe kom je aan een Energie-index?
 4. - De geschiedenis van het Energielabel
 5. ­

­

Bron: Rijksoverheid en Energielabel.nl/woningen. Hier vindt u ook antwoorden op veel gestelde vragen en andere informatie.

­

FAQ makelaar

­

Op basis van de vragen die makelaars hebben gesteld, heeft het ministerie een FAQ-lijst ontwikkeld waarin deze vragen worden beantwoord. Hierin komen onder andere onderstaande vragen aan de orde:

 • Wat gaat er veranderen voor mijn klant? En wanneer?
 • Wat wordt er van mij als makelaar verwacht? Wat vertel ik mijn klant?
 • Wat als de overdracht begin januari 2015 plaatsvindt?
 • Hoe lang duurt het om een definitief energielabel aan te vragen?
 • Mag de notaris een akte opstellen als een woningverkoper geen definitief energielabel kan overleggen?
 • Is het energielabel ook nodig bij nieuwbouwwoningen?
 • Hoe zit het met woningen in de executieverkoop?


De antwoorden op de FAQ's vindt u onder meer op de website van de NVM. ­
­

­

­

­

­