Verkoopmakelaar

Huis verkopen in Groningen met verkoopmakelaar

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijks werk. Bij de verkoop komt meer kijken dan een tekoopbord in de tuin zetten. Hoe pak je de verkoop van je huis echt goed aan? Met een verkoopmakelaar weet je zeker dat je huis efficiënt en met het beste resultaat verkocht wordt, zonder het risico van nare (juridische) verrassingen achteraf.

Een goede verkoopmakelaar vindt de beste koper. Dat is niet per se degene die de hoogste prijs biedt. Ook is belangrijk tegen welke voorwaarden iemand wil kopen, bijvoorbeeld zonder ontbindende voorwaarden voor de financiering en bouwkundige keuring. 

Wat doet een verkoopmakelaar voor je?

Je huis verkopen is een belangrijke financiële transactie, misschien wel de belangrijkste van je leven. Dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Een verkoopmakelaar biedt je bij elke stap deskundige begeleiding. Zo zorgt de makelaar er bijvoorbeeld voor dat de bezichtigingen zorgvuldig verlopen en regelt hij alle bouwkundige, juridische en financiële zaken voor je. De verkoopmakelaar stelt ook het voorlopig koopcontract op en stuurt de ondertekende stukken naar de notaris. Daarbij houdt hij het verstrijken van de wettelijke bedenktijd van de koper in de gaten.

Bijkomend voordeel van een verkoopmakelaar is zijn netwerk van collega-makelaars. Dankzij dit netwerk zal het verkopen van je huis een stuk vlotter gaan dan wanneer je er alleen voor staat of je huis zelf online te koop aanbiedt.

Heb je in Groningen een verkoopmakelaar nodig?

De woningmarkt in Groningen neemt een bijzondere positie in. In de stad staan mensen voor een woning in de rij. Veel gegadigden voor je huis maakt de verkoop echter niet altijd makkelijker. Het regelen van bezichtigingen en onderhandelen over de prijzen de voorwaarden kost dan veel tijd.

Buiten de stad Groningen is soms het tegenovergestelde het geval. Hier staan huizen vaak wat langer te koop. Dit grote contrast in huizenmarkt tussen stad en provincie vraagt om de deskundigheid van een verkoopmakelaar die de lokale markt goed kent. Staat het huis dat je wilt verkopen bovendien in het aardbevingsgebied? Een verkoopmakelaar weet wat dit betekent voor de waarde van je huis en welke speciale regelingen van toepassing zijn.

Kosten van een verkoopmakelaar

In Nederland mag een verkoopmakelaar zelf de tarieven voor zijn diensten bepalen. Dat kan een vast bedrag zijn, maar veel makelaars vragen een percentage van de verkoopwaarde van je huis. Deze zogeheten courtage is helaas niet aftrekbaar bij de belasting (de kosten voor een taxatie overigens wel). Het inschakelen van een verkoopmakelaar brengt dus kosten met zich mee, maar een goede makelaar is deze investering waard.

Een verkoopmakelaar behartigt jouw belangen als verkoper en neemt je veel werk uit handen. Zo beschikt een makelaar over de juiste kanalen en middelen om jouw huis onder de aandacht te brengen bij de meest geschikte doelgroep. Ook heeft hij actuele kennis van de huizenmarkt, doet onderzoek bij het Kadaster, geeft advies over de vraagprijs, onderhoudt actief contact met kandidaat kopers en weet precies waaraan een koopovereenkomst juridisch moet voldoen.

Daarbij komt dat een makelaar niet emotioneel betrokken is bij het huis, zoals jij dat misschien wel bent. Hierdoor blijft een makelaar objectief in het bepalen van de sterke en zwakke punten van de woning. Dat is gunstig tijdens onderhandelingen over de verkoopprijs maar vooral ook tijdens de bezichtigingen.

Een verkoopmakelaar verdient zichzelf dus terug door je een hoop geld, tijd en stress te besparen. En nog beter, een verkoopmakelaar weet door zijn ervaring met onderhandelen vaak een hogere koopsom te bedingen en/of betere verkoopvoorwaarden. 

Verkoopmakelaar in Groningen nodig? Bel, mail of app NEBO Makelaars voor een afspraak

Contact opnemen

Heb je een vraag? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

NVM makelaar - NEBO Makelaars
Funda - NEBO Makelaars
Vastgoedcert - NEBO Makelaars
NWWI - NEBO Makelaars